Råttjakt & damm-översvämning

publicerat i Allmänt;

Lördag 30 augusti

Till en början hoppades vi att det bara var fåglar men nu är det helt klart att det är ett råttbo vi har i taket i vindsrummet. Det gnager, krafsar, piper lite och så springer det omkring däruppe och nu har det börjat bli fuktigt igenom takpappen. Möss, tänkte vi. 

Men ikväll mötte jag en av dem, en som har flyttat ner i köket - tonåringen i familjen kanhända. Hörde någon som knaprade i köket och tänkte att det kanske var Otto men köket var tomt. Då jag tittade in bakom spisen hoppade en stor råtta upp ur rissäcken och sprang över golvet. På en sekund var jag uppflugen på en stol och ropade på Otto (undrar om det är medfött det där med att flyga upp på en stol då man ser en råtta eller om det kommer från filmer man sett i sina dar).


Är van vid möss från min barndom på landet, brukade banka på luckan till sopkorgen i köket innan jag öppnade den för att en eventuell mus skulle hoppa undan. Men det här var ingen söt brunögd mus, det var mer som en liten katt...

Vi har tidigare provat med en råttfälla men det förslår inte riktigt då råttan är mycket större än fällan (en gång fick vi en svans...). Nu försökte vi fånga den i en hink men den kom undan. Frågan är bara vad man gör med den OM man lyckas fånga den under en hink? Förslag mottages tacksamt.

I övrigt handlar mycket av nyheter och förbönsämnen här om dammkatastrofen som inträffade i sydöstra Nepal, i Sunsari, den 18 augusti. På ett ställe där sju stora floder förenades fanns en stor damm och pga de kraftiga monsunregnen brast den plötsligt och flodvågen sköljde med sig flera byar. Ca 50000 människor är nu hemlösa (i Nepal, i Indien talas om flera hundra tusen) och många saknas ännu.