Monsun & insektsinvasion

publicerat i Allmänt;

    

Onsdag 23 juli

Monsunen är här ordentligt - ibland öppnar sig himlen och på en kvart är vägarna som floder. Vi är positivt överraskade av att regnet kyler ner så mycket dock - nu har det regnat nästan 2 dygn och är perfekta 24 grader! Ida & Moa älskar regnen, hoppar runt i vattenmassorna och är lyckliga. Mellan skyfallen blir himlen blå, värmen kommer och det är som att vara i en ångbastu. Lite jobbigt ändå är att ALLT är fuktigt;  tvätten blir sur, mina fina lädersandaler har möglat och att böja upp ögonfransar fungerar inte (så jag går runt med ouppböjda ögonfransar hela dagarna...)

Det märks också på djurlivet inomhus att monsunen är här.

Häromdagen vid middagen;

Moa; "Blä, jag fick en pinne i riset".

Ida; "Det var väl inget, igår fick jag en mask".

Moa; "Jaja men den var ju död Ida".


Fem minuter senare;

Moa; "Titta Ida, jag såg tungan på ödlan!" (om en ghekko som sprang över väggen)


John tittar samtidigt intresserad på en myra som kryper över bordet och säger "vovvovvov".


En dag upptäckte vi att taket i köket till viss del var svart av myror, stora sjok av dem som sakta marscherade. Och alla bar de ett ägg med sig! Såg med oro framför oss hur köket skulle se ut då alla ägg kläckts men vår Didi lugnade oss med att de går själva. Under dagen rörde sig sjoken sakta utefter köksväggarna och dagen därpå var de helt borta! Fascinerande.


John har under nätterna fått röda bett som jag inte sett förut och Didi förklarade på nepali att det nog var flygande djur med långa ben och svart kropp som kom in på natten och bet. Jag såg framför mig någon ny farligt okänd insekt men då jag frågade språkläraren om vad "lamkhutti" var så var det bara mygga. :) Fast betten ser annorlunda ut än hederliga svenska myggbett.


Dessutom trivs och frodas kackerlackor, silverfiskar, larver, skalbaggar, termiter, spindlar & ödlor i vårt hus (och på sjukhuset- när jag stod under en takfläkt som startade föll massor av minispindlar ner på mig- det hade nog varit förlossning däruppe) . Våra ghekko har fått bebisar och det var en stor kull för det är de sötaste miniödlor överallt. Mat som  ligger varmt blir också lätt bebodd - har träffat på ett myller av vita små maskar i både tomat och persika (de var inte söta) och sist jag öppnade mjölburken är där små gångar som larver eller skalbaggar gjort - så går det när man glömmer att sila det.


Men vi har ännu inte sett en endaste liten orm inomhus.