När det lider mot jul

publicerat i Allmänt;
Torsdag 23 december kl 22, Otto skriver

Veckan bakom oss har varit full av aktiviteter och händelser. Pernilla har tagit två dagars annual leave för att hinna med allt: 

I fredags genomfördes det årliga carol-sjungandet på sjukhuset, de bland personalen som firar jul går runt på alla avdelningar och sjunger nepalesiska julsånger och delar ut apelsiner och leksaker, och så dans som avslutning. En härlig tradition!


Dagen därpå gick de sju kristna kyrkorna i Tansen en marsh genom stan, med plakat med bibelord, delade ut biblar och sjöng julsånger. På eftermiddagen hade teamet - alltså vi utlännningar - 4:e adventsgudstjänst, lekar och julmiddag på guesthouset. Riktig julmat (jansson, sill och skinka) lyste med sin frånvaro  - kyckling med stuffing och brun sås är väl bara sisådär juligt om ni frågar mig, men Mollestads bidrog å andra sidan med äkta norsk kallrökt lax!

Måndagen var Pernillas födelsedag och den inleddes med sång och presenter på sängen. Har lärt mig på våra 16 år att det inte behöver vara ätbara saker på brickor kl halv sju på morgonen... Så följde uppvaktningar vid dörren innan folk gick till jobbet. Olof & Lottas tårta med 40 "specialljus" köpta på bazaren såg närmast ut som en övertänd bricka fotogen. Mäktigt - Lotta hade sotflagor i hela ansiktet. Efter att Ida gått till skolan och John och för dagen lite sjuka Moa satt sig för att titta på film så gick Pernilla & jag till Bagnas - en liten by på en kulle 45 min rask vandring från Tansen. Picknick med fantastisk utsikt på toppen. Pepparkaksbak på eftermiddagen, familjemiddag, och så var Pernilla nedbjuden till engelska grannarna på efterrätt. Som vi alla visste utom P så var halva teamet samlade där i mörkret i vardagsrummet, de sjöng, Lotta gav sin andra tårta för dagen, vi bad för Pernilla, sjöng julsånger och åt mince-pajer (små söta engelska pajer) och europeisk choklad. En härlig dag. Tack alla som skickade gratulationer!



Tisdag var sista skoldagen denna termin, och arbetsdag för mig. Jag hade fått fötroendet att ordna lekar till workshopens julfest. Svansen på grisen var ett önskemål, kände att jag var tvungen att göra det lite mer avancerat så det blev Svansarna på grisen och kon och ni kan nog inte ana hur spännande och roligt detta kan vara med 35 fullvuxna nepaleser! Två vinnare på sammanlagt 8 resp 9 cm fick var sin KitKat-choklad, glädjen var stor, inga andra lekar hanns med innan maten vilken på sedvanligt nepalesiskt vis var uppäten på drygt fem minuter och följdes av julklappsbytet - en nyhet i denna samling. Man fick köpa för max 100 Rs (10 kr) vilket räcker till ett par strumpor (klart vanligast), en ficklampa eller en prydnadssak i plast. Själv fick jag faktiskt inget av dessa tre utan en slips.

Onsdagen jobbade jag och Pernilla, vi hann med diverse julförberedelser, och så kom ungdomarna från en av kyrkorna förbi utanför vårt hus på kvällen och sjöng och dansade julsånger.

Idag har P varit på God-jul-hälsningsrunda till teamvänner, kolleger och grannar, och så var vi hos Olof & Lotta på julpyssel, pepparkakor, hemlagad glögg och renkött (i Kavli-tub) - exotiskt tyckte alla utom vi som mest tyckte det var väldigt gott och juligt. Och strax efter vi kommit tillbaka hem pinglade det vid dörren och vem var där om inte själva Tomten (den riktiga enligt John). 86-åriga Herbert från England. Väldigt uppskattat!

GOD JUL!

PS På spotify finns 33 olika inspelningar av sången som detta inlägg har lånat titeln från (jag har hittills lyssnat på tre).