Ida & Moas skoldag

publicerat i Allmänt;




Fredagen 19 feb, Ida skriver

Idag var det två år sen vi kom till Nepal!
Vi tycker om att bo här  :D :D 

Nu tänker vi berätta om en vanlig skoldag för oss.

Runt klockan kvart i sju kommer pappa för att väcka oss (om vi inte redan har vaknat själva). Då går vi ner och äter frukost: hemgjord yoghurt med hemgjord müsli, Corn Flakes eller honung, bröd och ibland äppeljuice.  Sen går vi och borstar tänderna, vi måste ha en speciell flaska med filtrerat vatten för vattnet från kranen går inte att dricka.

Inne på toaletten luktar det ofta väldigt äckligt för vi kan inte spola som i Sverige, vi spolar med hinken under handfatet. Vattnet i kranen är ibland iskallt, vi kan inte välja om vi vill ha varmt eller kallt vatten. Det har varit väldigt kallt på morgnarna, man vill helst stanna i sängen. Men nu börjar det bli varmare.


Sen tar vi på oss kläder och går till skolan ihop med mamma som går till guesthouset till sin kurs. Det tar oftast 10-15 minuter och vår skolväg är ganska intressant. Först kommer man till vattenhämtarstället  där är det ofta flera hundar som vill nosa på oss och kvinnor som hämtar vatten. Sen kommer grisstället där de håller på att bygga hus och grisen just fått 13 söta ungar. En gång såg vi en sjuk man som blev buren till sjukhuset= "ambulans" i Nepal. Sen går vi ner för en brant trapp, in genom sjukhusgrinden, förbi sjukhuset och så branta backen upp till skolan. Det är fin utsikt mot snöbergen från skolgården om det är klart, som det är nästan varje dag nu. Skolan börjar klockan åtta.


I skolan går, i åldersordning: Jag (Ida), 10 år

Alecia från Australien,10 år

Siobhan, Alecias lillasyster, 8 år

Moa, 8 år

Jin-Ha från Korea, 7 år

Daniel från USA, 5 år



Först sitter vi på mattan och sjunger två sånger, sen ber vi. Sen har vi matte, sen Engelska. Sen går vi ut och äter ’Morning Tea’ som är mellanmål, oftast frukt & smörgås. Det börjar halv elva. Sen har vi rast, den brukar hålla på i 10-20 minuter. När vi kommer tillbaka jobbar vi ibland på datorn eller gör något annat som behöver göras. I höstas jobbade vi med gamla Egypten och Rocks and Minerals och nu har vi just gjort en powerpoint presentation om Sverige som vi visade de andra på "assembly", som vi har varje torsdag.Två gånger i veckan har vi PE (idrott). Det är roligt tycker jag. Då kommer 7 st killar från USA som hemskolas annars.

Skolan slutar klockan ett. Då kommer pappa för att hämta oss. Då går vi hem och äter mat; oftast daalbaat, som består av ris, linser och grönsaker. Varje måndag följer Alecia och Siobhan med oss hem, eller så går vi till dem. Sen gör vi olika saker; gör läxor om vi har några, pysslar, spelar dataspel eller leker med kompisar.

Klockan 6/halv 7 äter vi kvällsmat, ibland omelett eller kokt ägg, smörgås, ibland soppa, pizza eller kanske paj, det är olika. Sen borstar vi tänderna och tar på oss pyjamas. Runt 8 går vi och lägger oss i vår våningsäng och mamma eller pappa läser en svensk bok. Vi har just läst Kalle Blomkvist- jättespännande!

Det är en vanlig skoldag för mig och Moa.




Från Ida & Moas powerpoint:

"Swedes are well-known for their love of sports and the outdoors. One out of five Swedes is a member of a sports club, and nearly all participants in sports are amateurs. Gymnastics are an important part of the physical education (P.E.) curriculum in public schools, and gymnastics teams compete throughout the country. Soccer is the most popular sport. In winter Swedes enjoy skiing and ice skating on frozen lakes and canals. Every March thousands of Swedes, joined by many athletes from abroad, participate in the famous ski race called Vasaloppet  (The Vasa Race). Many Swedes own or have access to summer cottages for weekends or vacations."