Toalett-invigning

publicerat i Allmänt;


Torsdag 15 december, Pernilla skriver

I slutet av oktober, då Rejlers och Odenmarcks var här i Tansen, vandrade vi tillsammans med ett gäng från Tansen church till vår favoritby Pakhandi på toalettinvigning! Hann tyvärr inte med att rapportera om det då men vill gärna visa lite bilder och berätta att toaletterna nu finns i bruk!
 
 

Det fanns innan detta bygget startade inga toaletter i den ca 40 hushåll stora byn och innan de började bygga såg man ut en man i byn som tidigare byggt toaletter, som ansvarig. Han planerade och ledde arbetet men alla i byn har hjälpt till så gott de har kunnat. Man började "nerifrån" i byn där de fattigaste bor, de flesta av dem lågkast. Männen har byggt avloppstankar och gjutit cement och barn & kvinnor har suttit och knackat sten för hand. Nu står 20 toaletter helt färdiga och glädjen och stoltheten över att själva inom byn har klarat av det praktiska jobbet är påtaglig. Barnen, som var lediga från skolan den dagen, sprang före och visade glatt vägen till de olika toaletterna.

   

Vi imponerades av hur välgjorda de var och världens bästa utsikt hade flera av dem också (om man sitter med dörren öppen alltså :))! Karl-Göran, som är kirurg, passade också på att undersöka en kvinna med en stor körtel på halsen. Sedan blev vi bjudna på festmåltid - pulao-ris, tarkari, köttgryta, bönor mm, jättegott! Flera getter hade slaktats och eftersom kött bara bjuds vid alldeles särskilda tillfällen kände vi oss ärade.
   
Sedan blev det en liten invigningsceremoni med tal, sång, fotografering och provkissning :)
En härlig dag med mycket tacksamhet och glädje.

Tack till er som varit med på toalett-resan!