Distansen i Tansen

publicerat i Allmänt;


Lördagen den 26 november 2011, Otto skriver.

Så var det dags att visa och berätta om hur man kan gå mellanstadiet på svenska i Tansen.

Ida växte ur internationella skolgruppen Tansen tutorial group nu i somras, så i augusti började hon Sofia distansundervisning, den skola som erbjuder skola för år 6-9 åt utlandsboende och en del andra svenska barn.

 

Vi fick ta över ett rum i huset intill skolan eftersom en team-familj med tonårsbarn flyttade tillbaka till USA i juli - perfekt timing. Här är "Tansen Mission Secondary school" med sin enda elev. I januari kommer en elev till - Benjamin från USA. Fam Brown har bott här två år och återvänder efter 6 mån i USA så Ida känner honom väl sedan tidigare.



Och interiört i hemmagjord panoramabild (i verkligheten är fönster och väggar ganska raka):


Elva kg material kom från Stockholm, hälften med mormor Siv, hälften med posten, lagom till terminsstarten, och nu har vi redan avverkat studievecka 14. Vi använder en datorprogramvara som heter FirstClass och i det finns planeringarna för alla ämnen och vi mailar in redovisningar och frågor till lärarna i Sverige. Ibland direkt i ett mail, ibland som worddokument, foton (t ex i slöjd och bild) eller ljudinspelning (i engelska och spanska). Det funkar jättebra och Ida har själv koll på hur hon ligger till i planeringen. Det är väldigt flexibelt att ha skola såhär, vissa dagar jobbar hon med ett eller två ämnen hela dagen, andra växlar hon mer.

Varje dag börjar med morgonsamling med Tutorial group och hon har även idrott, musik och rast tillsammans med dem. Tisdag och onsdag när jag jobbar på sjukhuset går jag emellan jobbet och skolan, de andra dagarna följer John med mig och antingen går på sin playgroup, leker hos kompisarna norska Marie eller nepalesiska Diya, eller är med mig och Ida. Och så får han till sin stora glädje leka med skolbarnen på 12-rasten ("det heter 12-rasten för det är långa rasten - 12 timmar") - hide-and-seek-go är absoluta favoriten!

 

Vi försökte få hjälp med handledandet, hoppades på att någon svensk ungdom kunde komma, men fick inte napp. Å andra sidan jag tycker det är roligt att få göra detta och Ida tycker det är OK med pappa som handledare. Nu under några veckor har vi dock mycket uppskattad hjälp av Beatrix från Karlstad - de gör textilslöjd, matte och NO (och spelar landskapsmemory - Värmland har kommit, tack Maria!) två dagar i veckan och jag får mer tid att jobba på sjukhuset.  Efter skolan sköter Ida och Moa - ofta med glada medhjälpare - sina kaniner som bor 50 m från skolan, i backen ned mot Guesthouse.

Och på Guesthouse hölls igår en fin avslutningsceremoni för 5:e kullen PNC-studenter. Film, tal, utdelning av diplom, te och samosa och senare festmiddag hemma hos oss.