Tanzania

publicerat i Allmänt;
 29 mars 2018

Nu är vi snart på väg! Imorgon kl 22.20 lyfter planet, med destination Dar es Salam! 

Vi är på en väldigt spännande plats i livet just nu....nu är det innan!

 

För drygt ett år sedan kom frågan från Erikshjälpen (EH) om jag ville anpassa och skräddarsy PNC kursen för östafrikanskt kontext- ett projekt som samägs av EH, SLB (Skandinaviska läkarbanken) och EFK. Så vi har nu, en grupp barnsjuksköterskor och läkare, jobbat med detta under året. De sista 2 veckorna har varit intensiva, en superduktig tjej från EH har jobbat med layout och jag och Marita Hasselberg (barnssk från Borås) har korr läst, jobbat med ppt presentationer, examinationer, köpt såpbubblor, mailat med Nkinga osv. Igår kom PNC Textbook, PNC Trainer´s manual och PNC Participant´s handbook på posten, de blev så väldigt fina!

 

(Bakgrund: 2008-2012 bodde vi som familj i Nepal i nästan 5 år och mitt uppdrag var att starta en kurs i barnsjukvård. Kursen, Pediatric Nursing Course (PNC), "föddes" i oktober 2009 och den röda tråden i kursen är: bemötande av barn, att bedöma svårt sjuka barn, smärtbedömning och behandling, avledning vid procedurer, barns rättigheter och omvårdnad av nyfödda och sjuka. PNC- kursen blev, efter mycket kamp på olika plan, 2013 godkänd av MoH och är nu etablerad på 3 statliga sjukhus i Nepal.)

 

 Planen är att Marita och jag ska köra kursen på Nkinga 3-13 april, med 11 deltagande sjuksköterskor! Just nu känner jag mig rättså lite och har flera fladdrande PNC-fjärilar i magen...känner ju varken sjuksköterskorna eller kulturen den här gången. Men förlitar mig på att Marita känner många av dem, och på att Gud kommer att leda oss och hjälpa oss med undervisningen. Ser så mycket fram emot att möta sjuksköterskorna, höra deras problem, sorger, glädjeämnen, kamp...Tror att det kan vara så att jag har mer att lära av dem än de av mig.

 

Vi åker hela familjen, första Afrikaupplevelsen för barnen och de är taggade! Juni berättar om flygresan, elefanterna, värmen, sin Peppa pig ryggsäck hon packat, att hon ska ta med en elefant hem för alla hon möter.  Det blir förstås en del skolarbete för Ida, Moa och John men på slutet hinner vi med en dags safari och några dagar vid stranden. Ser fram emot att få uppleva Tanzania tillsammans som familj och förhoppningsvis lära känna nya vänner för livet.

 

PNC- äventyret fortsätter!