Vandring genom rhododendronskogar

publicerat i Allmänt;
 
22 mars 2022, Pernilla skriver
Med kortare  planeringstid än vanligt bestämde vi oss för ett göra en liten trekk tillsammans med Moa och Annie som fick några dagar ledigt från Asal chimeki och gärna ville komma upp i bergen.
Vi startade från Tansen kl 06 i torsdags morse, hade ett kort stopp i Pokhara för att hämta upp Annie och Moa, fortsatte till Nayapul och skumpade sedan fram i jeep den sista biten upp mot Banthanti. Lite som att åka runt i en varm torktumlare. Trots att vi åkte bil sju timmar från Tansen innan vandringsstart så kändes det värt det för att slippa mellanlanda en natt i Pokhara och vandra på de dammiga bilvägar som numera sträcker sig ända upp till 2000 m höjd.
Efter att ha ätit lunch gick vi uppför trappsteg under ca 3 timmar och kom fram till Ghorepani i skymningen. Vi mötte många nepalesiska ungdomar då det var festivaldagen Holi.
Kl 05 startade vi vandringen upp mot Poon Hill i mörkret, ett lämmeltåg som långsamt rörde sig uppåt, de flesta andfådda av den tunna luften. Små vilopauser inemellan. Vädret var helt klart så vi fick se en fantastisk soluppgång. Först ett rosarött skimmer över kullarna, sedan kom solen upp som ett gyllene klot. Så vackert då de första solstrålarna träffade snötopparna. Vi njöt av skådespelet, en kopp varm choklad och Cloetta skumtomtar. :)
Efter nedstigningen åt vi frukost; tibetan bread, varm choklad, omelett, stekt potatis, innan vi började dagens vandringen uppe på en kam med snötoppar åt ena hållet och kullarna mot den andra. Sedan nedför i några timmar, genom blommande rhododendronskogar och med fläckar av snö som vi svalkade oss med i värmen. 
Vandringen Ghorepani - Tadapani tog ungefär 5 timmar. Den lilla byn Tadapani är en av favoritplatserna med blommande rhododendron runtomkring och bergen så nära. Förra gången vi bodde där var hotellets väggar sneda och kuddarna mögliga så våra rum kändes lyxiga den här gången trots att de var enkla. Så mysig kväll med god mat, efterrättspuddingar, lekar & skratt med ungdomsgänget. 
Tredje dagens morgon bjöd på ännu en magisk soluppgång över snötopparna och rododendronträden i dalen. Gick en morgonpromenad upp till Hotell Magnificent, blev bjuden på te och fick en pratstund med en didi som jobbade där som berättade om hur svårt det varit under lockdownen och hur tacksamma de är äver att turister nu kommer åter till Nepal. De hade fått påskliljelökar av en besökare från Kina, så stolta över att vara de enda som har påskliljor i sina rabatter. Otrolig utsikt över Tadapani, nästa gång får det nog bli hotel Magnificent!
Fin vandring Tadapani- Ghandruk, ca 2.5 timme. Där stannade vi för fika - croissants och kanelbullar - på ett cafe med ljuvlig trädgård. Efter Ghandruk ca 45 minuters vandring neråt, lite ansiktstvätt i en bäck, tills vi möttes av jeeparna som säkert, men skumpigt, tog oss tillbaka till Pokhara efter ännu en fantastisk vandringsupplevelse. I den värld vi lever idag, med så mycket ondska på olika håll, så var det gott att få lyfta blicken och fokusera på det vackra som ändå finns kvar.
Sedan har vi haft ett par lugna vilodagar i Pokhara, med poolbad, milkshakes, spel & häng med sköna gänget!