En dag i Bhaktapur

publicerat i Allmänt;
  

Torsdag 28 feb kl 21


En av kvallarna med el hela kvallen - lyxigt! Vi har varit pa utflykt hela dagen i Bhaktapur, en stad bevarad fran 1100-talet, en mil utanfor Kathmandu. Vi var fem familjer, alla nya inom UMN, som akte i en toyotabuss dar vi natt och jamnt lyckades stuva in var joggingvagn (som passar utmarkt for Kathmandus halvmeterhoga trottoarer). Bhaktapur var en fascinerande upplevelse med vackra byggnader, grander och hantverksaffarer. Men man undrade ibland om manniskorna man motte var skadespelare eller helt autentiska. At god newarimat; beaten rice, tarkari (potatis o gronsaker), stekt ingefara, stekt agg, jordnotter och kramig god yoghurt till efterratt (32 kr for oss fyra).

Idag blev det darmed inga spraklektioner - en chans att komma ifatt lite. Jag, Otto, har nu gatt igenom alla bokstaver utom tre - det ar 10 vokaler och 36 konsonanter. Dessutom ser vokalerna helt annorlunda ut nar de skrivs ihop med en konsonant... Om jag blir pakord i trafiken sa ar det nog nar jag gar ifran lektionen - ar sa fullproppad i huvudet att jag natt och jamnt kan ga - men det ar kul! Det ar en fascinerande promenad till lektionen rakt igenom Patan dar vi bor - "Kathmandus Soder". Myllrar av sma affarer, verkstader, tehus, gronsaksforsaljare. Enorma koer till bensinstationerna, overlastade taxibilar och bussar. Haromdagen hamnade jag mitt i en demonstration, nagot av kommmunistpartierna som marscherade just dar jag skulle ga.

Nyss kom de norska lararstudenterna som bor har, tillbaka och sade att alla affarer och restauranger plotsligt stangde, nagon form av banda (strejk) eller blockad. Det ar spant har, manga tror att valet kommer att skjutas upp igen, en del tror att kungen ligger bakom en del av oroligheterna...