Citronplockning i mellandagarna

publicerat i Allmänt;




   
Onsdag 31 december -08

Vår första jul i Tansen har varit en skön, grön jul. Nog lite intensivare än vi trott den skulle bli, alla kvällar utom en under julveckan har vi haft eller själva varit gäster. På julaftons kväll var vi 19 personer (bla fam Wirehag från Karlstad som just kommit - väldigt trevligt) i vårt mysiga vindsrum - som blev varmt och gott trots att det innan vi slog på gasolvärmaren och alla kom bara var 14 grader där. Vi åt fruktsallad, kladdkaka, chokladkola, nyskördade apelsiner och sjöng julsånger, läste julevangeliet och välkomnade en glad engelsk tomte till Johns stora förtjusning. Kl 23 kom ett glatt gäng, nära 100 ungdomar, från Tansens kristna församlingar och dansade under stjärnhimlen i vår trädgård och sjöng om Honom som julen handlar om! På juldagsgudstjänsten var kyrkan full av glada människor och ballonger i taket och vi hade tur som fick en "väggplats".

     

Den största skillnaden mot julen i Sverige är nog att vi här inte haft någon kommersiell prejulupplevelse. Julen för de kristna här handlar om Jesu födelse och inte tomtar, julmat & paket och det är befriande! Sen är väl inte vi helt avtomteliserade får väl erkännas, hade en liten egen paketöppnarjul på juldagen, då vi även öppnade från Sverige sända paket och läste brev & kort från släkt och vänner - underbart - tack alla!! Och då vi dagen innan jul inte trodde någon tomte skulle besöka oss funderade vi på om vi skulle kunna be vår rara Didi - en ensamstående hindukvinna, vara tomte :)

Istället för skid- och skridskoåkning mellan jul och nyår har vi ägnat oss att plocka citroner hos grannen, i solens sken med fjärilar fladdrande runt oss. "Kasta boll" sa John när den första stora citronen dunsade ner straxt bredvid honom.

Gott Nytt År!