Råttjakt & damm-översvämning

publicerat i Allmänt;

Lördag 30 augusti

Till en början hoppades vi att det bara var fåglar men nu är det helt klart att det är ett råttbo vi har i taket i vindsrummet. Det gnager, krafsar, piper lite och så springer det omkring däruppe och nu har det börjat bli fuktigt igenom takpappen. Möss, tänkte vi. 

Men ikväll mötte jag en av dem, en som har flyttat ner i köket - tonåringen i familjen kanhända. Hörde någon som knaprade i köket och tänkte att det kanske var Otto men köket var tomt. Då jag tittade in bakom spisen hoppade en stor råtta upp ur rissäcken och sprang över golvet. På en sekund var jag uppflugen på en stol och ropade på Otto (undrar om det är medfött det där med att flyga upp på en stol då man ser en råtta eller om det kommer från filmer man sett i sina dar).


Är van vid möss från min barndom på landet, brukade banka på luckan till sopkorgen i köket innan jag öppnade den för att en eventuell mus skulle hoppa undan. Men det här var ingen söt brunögd mus, det var mer som en liten katt...

Vi har tidigare provat med en råttfälla men det förslår inte riktigt då råttan är mycket större än fällan (en gång fick vi en svans...). Nu försökte vi fånga den i en hink men den kom undan. Frågan är bara vad man gör med den OM man lyckas fånga den under en hink? Förslag mottages tacksamt.

I övrigt handlar mycket av nyheter och förbönsämnen här om dammkatastrofen som inträffade i sydöstra Nepal, i Sunsari, den 18 augusti. På ett ställe där sju stora floder förenades fanns en stor damm och pga de kraftiga monsunregnen brast den plötsligt och flodvågen sköljde med sig flera byar. Ca 50000 människor är nu hemlösa (i Nepal, i Indien talas om flera hundra tusen) och många saknas ännu.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Ulla Andin:

Jag avundas er inte! Funkar inte råttgift på råttor?? Om det inte finns råttgift i Nepal så kanske det finns Waran eller Apekumarol på sjukhuset? Borde vara bättre än en hink.

2:a kommentar, skriven , av Ragnhild:

Det finns något som heter "rat glue". Min kollega i Dullu använde det. Det ska strykas ut på plankor- helst lösa sådana eftersom man vill kunna slänga dem efter "fångst", så att säga. Ett krux är att råttorna inte dör av det (inte direkt i alla fall) och är brädbitarna för små och råttan bara har fastnat med ett eller två ben kan de börjar "springa runt" med brädan och det låter illa! Jag brukade få slå ihjäl de råttor som min kollega fångat på detta sätt, men tyvärr kan jag ju inte komma till er hjälp nu.

Vad det gäller hinkar har jag inget tips, den varianten har jag aldrig provat. Kanske kunde ni ha en "rat snake" som husdjur i en annan hink och så släppa ihop dem om det blev fångst i "råtthinken"?! /R

3:e kommentar, skriven , av Anna:

Så klantigt av mej, jag gav dej fel kontonr. Har skickat ett mail till med det rätta numret. Hoppas det kom fram. Hör av dej så fort du läst detta är du snäll!!!

4:e kommentar, skriven , av mormor:

Inte kul, jag hoppades i det längsta att det var små söta fåglar, men precis som Pernilla kände jag igen "krafset" och när jag var på vidsvåningen slamrade jag lite extra för att de skulle hålla sig i schack. - Javisst, en fantastisk, omvälvande, vacker, fuktig, ljuvlig månad har jag varit i NEPAL hos John, Moa, Ida, Otto och Pernilla och vill förmedla en del till er som inte haft den förmånen.

Ett otroligt vackert land med höga, branta berg, djupa dalar, risfält i terasser, böljande majsfält på sluttningarna, fantastisk barrskog (som på El Hierro) smala vindlande stigar, på sina ställen även så breda att jeepar och bussar tog sig fram OCH motorcyklar - DET är verkligen det rätta fordonet OM man nu nödvändigtvis vill komma snabbare fram än vid användning av apostlahästarna! Jo det är så de flesta tar sig fram, här uppe i Tansen som är en bergsby, gåendes och bärandes på allt från småbarn till gamla farfar eller en handikappad bror som förlorat ett ben.

Pernilla var förberedd på att det skulle bli jobbigt och omskakande att börja arbeta på barnsjukhuset och det har det verkligen varit.

Kunskap om smärtlindring är precis som kunskap om smittspridning väldigt låg.

Häromdagen lyckades Pernilla äntligen nå fram med sin motivation om varför "rena barn"- med frakturer, brännskador, prematurer, undernäring inte ska "blandas" (ligga på samma sal som) barnen med diarre, TBC, tyfoidfeber m.fl. infektioner.

Dom har nu delat upp avdelningen i RENA salar och "orena" salar - ett fantastiskt stort steg i rätt riktning



Det finns MYCKET vi i Sverige kan gör för att underlätta Pernillas och Ottos arbete till exempel

har Pernilla en önskan: "att varje barn skulle få en leksak när de läggs in på sjukhuset - som de sen får behålla hela tiden och tänk om de kunde få ta den med hem!" Det vore fantastiskt för barnen och även ett sätt att minska smittspridningen.

(de flesta barn har aldrig ägt en egen nalle, docka, bil ... men leker gör de naturligtvis ändå tackvare sin fantasi ... en sten blir en bil, en gren blir ett flygplan, en rot blir en docka ......)



Något annat hon önskar är sånt hon kan använda som "avledning" (att distrahera barnet) när hon ger injektioner, sätter dropp, tar blodprov, gör såromläggning (många barn har stora brännskador eftersom man lagar mat över öppen eld, i en eldgrop på golvet.

Barn + eld + kokande vatten, soppa, ris är ingen bra kombination) Pernilla låter då först barnet se, känna på, leka med något intressant, och berättar om vad som ska hända, pratar med barnet om "den intressanta saken" så barnets focus hålls där under tiden

som hon gör omläggningen, sätter nålen .... också plötsligt är det klart!

Dock håller hon på att lära sjuksköterskorna att även ge barnen smärtstillande innan stora omläggningar där det är otillräckligt med avledning. Saker hon önskar till detta är ex. typ "babyaktivitetstavla" något som rör sig, något som låter - ja något som är bra på att distrahera barnet. NÄR så det hela är över så kan de få ett litet klistermärke, bokmärke eller kanske en ballong. På fredagarna får barnen varsin ballong - OM de finns några att dela ut!!!

I klädväg behövs kläder till de små förtidigt födda barnen - prematurerna - och de nyfödda från 40 cl - 80 cl. Tröjor (ej body eftersom de ligger med bar rumpa, de har inga blöjor) mössor, byxor och till vintern även lite tjockare tröjor/byxor/jeans och även "mysdresser". Behöver kanske inte tillägga att det ska vara rent och helt. Visst behövs det även större kläder med det blir kanske oproportionerligt dyrt att sända, kanske det är bättre att sätta in en slant på kontot så kan dom köpa kläder, till större ban är det lättare att köpa kläder i Tansen.



Ett annat verkligt stort problem att ta tag i är hygien/smittspridningen, men det är inte helt enkelt när det inte ens finns lakan att bädda rent med i alla sängar. När det blir smutsigt/förorenat av urin, avföring ... "så vänder man på dem... ibland upprepade gånger - det är inte så svårt att föreställa sig hur detta gynnar bakteritillväxt, blir en smitthärd särskilt om barnet har diarre, mask m.m.

Vi skulle kunna sända lakan, men det blir dyrt, bättre är att ge Nepaleserna arbete och inkomst

"på sikt är det bättre med ett metspö än en fisk"!!!

Pernilla och Otto skulle vilja köpa in en tygbal, be skräddaren sy lakan o örngott. Kuddarna är oxå helt obeskrivligt förskräckligt läskiga så det är oxå något de vill köpa in kuddar till barnen - tänk att få en helt ren kudde!!!!

Pernilla och Otto har ordnat ett konto dit de som vill bidra kan sätta in pengar till ex. kuddar, lakan och filtar till vintern.



Kontot är i Skandiabanken i Pernillas namn, KONTONUMMER: 9150 - 959 488 6



Pernilla och Otto har ju kontakt med församlingar i Sverige, kanske kan några ordna med en större frakt av saker som ni vill skänka, lite mindre saker kan man sända med postens fraktlåda som man kan packa med 2 - 20 kg. den kostar 330 - 500 kr att sända.

Många hälsningar till er alla som tänker på och bryr er om PERNILLAOTTOIDAMOAJOHN, från mormor

PS. jag vet att de blir glada för en liten kort kommentar här på bloggen, de är nyfikna på vilka som läser det de skriver! DS

5:e kommentar, skriven , av Elisabet Eknor:

Hej!

Har börjat min "BEARBETNINGSRUNDA"till tänkbara människor som skulle vilja underlätta livet för barnen i Tansen.Pratade senast med Röda korset i Nora o de var väldigt positiva.

Försöker kanske i Lbg också!

SAKNAR ER!!!KRAM

6:e kommentar, skriven , av Hej:

Även här i Sverige har vi hört om katastrofen i Nepal och Indien. Om dammen som brast där sju stora floder förenades och som pga de kraftiga monsunregnen brast, om flodvågen som sköljde med sig många byar eftersom floden nu tog sig en ny väg, med hundratusentals människor som nu är utan sitt hem, mat och tak över huvudet.

/M

7:e kommentar, skriven , av Mormor:

Inte kul, jag hoppades i det längsta att det var små söta fåglar, men precis som Pernilla kände jag igen "krafset" och när jag var på vidsvåningen slamrade jag lite extra för att de skulle hålla sig i schack. - Javisst, en fantastisk, omvälvande, vacker, fuktig, ljuvlig månad har jag varit i NEPAL hos John, Moa, Ida, Otto och Pernilla och vill förmedla en del till er som inte haft den förmånen.

Ett otroligt vackert land med höga, branta berg, djupa dalar, risfält i terasser, böljande majsfält på sluttningarna, fantastisk barrskog (som på El Hierro) smala vindlande stigar, på sina ställen även så breda att jeepar och bussar tog sig fram OCH motorcyklar - DET är verkligen det rätta fordonet OM man nu nödvändigtvis vill komma snabbare fram än vid användning av apostlahästarna! Jo det är så de flesta tar sig fram, här uppe i Tansen som är en bergsby, gåendes och bärandes på allt från småbarn till gamla farfar eller en handikappad bror som förlorat ett ben.

8:e kommentar, skriven , av Hagvalls:

Hej!



Såg bilder på dammkatastrofen på tv. Så mycket dessa människor ska behöva utstå. Orättvist. Hos oss är temat banankartonger och hur mycket av onödiga prylar som ska med i flytten. Tänker på er! Många kramar Hagvalls!







9:e kommentar, skriven , av Pernilla:

Det verkar ha hänt ett råttunder här! Inget krafsande på ett par dagar och inga råttbajs i köket! Vem har bett för råttorna tro??



Men tack ändå för tipsen :)(aV råttgift är min erfarenhet att de dör i väggarna och luktar skunk och att limma fast dem vid en planka skulle djurvännen Ida inte gilla...så kommer de tillbaka får vi nog fånga levande och gå lååångt med dem)

10:e kommentar, skriven , av Ragnhild:

"Gick lååångt med" dem gjorde mina föräldrar en gång i världen - tills de fångade en med ett jack i örat och han kom tillbaka gång på gång fast de gått långt ut i skogen med honom! Fast det var en mus förstås.

För övrigt en går morgon, med rena lakan, så jag ligger länge. Är bara uppe och hämtar te nu./R

11:e kommentar, skriven , av Ragnhild:

Ja, jacket i örat gjorde att de kunde känna igen honom alltså. Om nu någon undrade.......

12:e kommentar, skriven , av Pernilla:

Åtminstone en är tillbaka, Otto mötte honom i hallen i natt :(- hade väl bara varit på semester tyvärr. Ragnhild vad är "en går morgon"?Undras om jag glömt all svenska i språkförvirringen som nu råder...

13:e kommentar, skriven , av Ragnhild:

Jag var nog lite sömnig fortfarande och satte både bokstäver och "-tecken på fel ställen. Morgonen är fortfarande GRÅ (!) men nu kan varken det eller de rena lakanen hålla mig kvar i sängen längre. Jag ska till Kilsbergsgården en sväng.

14:e kommentar, skriven , av Maria Hallsenius:

Hur skulle det vara att presentera sig för råttan, försöka få en förtrolig relation och komma överens om att vara artiga, men inte nära, och bosätta er på varsitt håll. Kanske, som tack för att ni får huset vid skilsmässan, gå med på något i termer av underhåll? Kanske hjälpa till med nytt boende (typ bära in den till grannen i stället för lååångt bort). Fast råttor kanske är lika ociviliserade som andra som ligger i skilsmässa?!



/Erik

15:e kommentar, skriven , av Otto:

En formell skilsmässa kan nog kännas lite dramatisk för råttan - väldigt ovanligt här, både bland hinduer och kristna (har inte kommit in på livsåskådningsfrågor ännu). Grann-modellen tål att tänka på men vi vill ju gärna ha en förtoendefull relation även med dem och tvivlar starkt på deras samtycke. Men kanske locka råttan att söka säsongsarbete på indiska sidan gränsen, det är populärt... kan visa vägen till busstationen. Roligt att höra från dig förresten Erik (på allvar alltså..)

Kommentera inlägget här :