Svininfluensa eller kolera?

publicerat i Allmänt;

Lördagen 29 augusti, Pernilla skriver

Ännu en jobbig vecka för Tansensjukhuset och dess personal. I lördags kom det in en svårt sjuk 13-årig flicka med en varböld i halsen som pressade på luftstrupen så hon lades akut i respirator (ett litet rum har precis ställts iordning för intensivvård, har inte tidigare funnits möjlighet att respiratorbehandla patienter). Jag gick in och jobbade för hennes skull i lördags kväll, finns ännu för få sjuksköterskor tränade (är själv också för dåligt tränad på respirator, fick en halvtimmeskurs innan jag började jobba…) och bara en dr som kan sköta den. Tillståndet var stabilt under kvällen men föräldrarna ledsna och oroliga. Men på söndagsförmiddagen fick hon hjärtstillestånd och hennes liv gick inte att rädda. Så sorgligt.

En stor skara människor; familj, rektorn på hennes skola, en journalist och många ur byn där de bodde samlades och kom upp till sjukhuset och protesterade, hävdade att hon inte fått rätt behandling och krävde pengar. Över hela Nepal blir detta allt vanligare då någon dör, att protestera (ibland våldsamt) mot sjukhuspersonalen och kräva ersättning. Otroligt frustrerande speciellt då man vet att allt gjordes för att hon skulle klara sig.

I övrigt har många här hög feber, huvudvärk, ont i kroppen - både i teamet och bland patienter & personal på sjukhuset. Ser ut som att det är svininfluensan men finns ingen möjlighet att testa här. Lite oroligt, speciellt undrar man hur det går för alla undernärda nepaleser med nedsatt immunförsvar om de drabbas. Men så går tankarna till koleraepedimin som drabbat Nepal sedan några månader och som fortgår. Hittills har drygt 250 personer dött - i en sjukdom som skulle gått att bota om de fått tillräckligt med vätska (flera medicinska team har nu skickats ut, bla från Tansensjukhuset). Då får man lite perspektiv på svininfluensan. 

Tänk er det scenariot i Sverige idag; att 250 personer, varav många barn, hade dött på 3 månader - av diarré...
Då skulle det nog bli stora löpsedlar.  Har någon sett en liten notis om koleraepidemi i Nepal?

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anders Nordström:

Här sitter jag precis hemkommen från Sara och Johans bröllop, samma planet men ändå så oerhört skilda världar. Jag vet inte vilka ord som kan passa in. Ni är änglar i Nepal. mvh anders

2:a kommentar, skriven , av Maria Nordström:

Ja, livet är verkligen ORÄTTVIST! Håller med föregående skrivare, förövrigt håller jag med honom i väldigt mycket.. Vi ber för er och jag vet att Gud ger er all den kraft ni behöver för varje ny dag, även varje ny timme. Hämta styrka hos Honom! Vi tycker om er så mycket. Kram Maria.

3:e kommentar, skriven , av mamma:

Hade vi ett "motgift" skulle jag ta första flyg och komma med det .....

... som väl är vet jag att du är riktigt noga spec. med handhygien och jobbar med att lära ut det, smittspridning o skydd, så det kommer trots allt rädda många från att insjukna !!!

Var rädda om er - kramkram

Kommentera inlägget här :