Två små flickor i Tansen

publicerat i Allmänt;

   
Lördag 28 mars, Pernilla skriver

Två små flickor som berört mig djupt är Maya 3 år och hennes syster Manisha (ej deras riktiga namn). Lilla Maya blev överkörd av en jeep och fick ett djupt sår på låret, som krävde hudtransplantation. Då hennes föräldrar är alkoholister har de inte varit med henne på sjukhuset alls utan det har hennes 5-åriga storasyster Manisha. Så under den två månader långa vårdtiden har Manisha (ibland med hjälp av oss sjuksköterskor eller en medpatients förälder men ofta ensam) varje dag skött om sin lilla syster; matat henne, hjälpt henne med bäcken, hållit hennes lilla huvud i sitt knä och klappat henne och sjungit för henne under de smärtsamma såromläggningarna. Då jag frågade lilla Maya var hennes hem var svarade hon direkt och lite oroligt; "här... jag och Manisha bor här på sjukhuset". Så bra som de hade det i den hårda sängen på sjukhuset, med tre mål mat om dagen och mycket uppmärksamhet, hade de nog aldrig haft i hela sitt liv. Charmiga lilla Manisha blev snabbt avdelningens favorit, hon kom ofta och stack sin lilla hand i någon personals och ville gå med oss och hjälpa till med olika saker.


Såret läkte fint och det blev dags för utskrivning. Under de sista dagarna blev flickorna allt mer slutna, det märktes att de inte ville lämna sjukhuset. Pappan, som inte synts till under vårdtiden, kom och hämtade flickorna, rejält berusad.


Idag, fyra dagar efter utskrivningen, gick jag och en tjej från "social service" på sjukhuset till flickornas hem för att se hur de hade det. Vi fann ett delvis rasat stenhus utan fönster eller dörr- helt öppet på ena sidan. I ena hörnet på grusgolvet låg några smutsiga filtar i en hög, det var sovplatsen. Bredvid var eldplatsen tillsammans med en sotig kastrull och två igengrodda tallrikar. Inga sängar eller möbler fanns, ingen vattenkälla i närheten, inget dass. I en kartong låg några potatisar på botten det var det enda ätliga vi fann.


Ingen var hemma först men då vi väntat en halvtimme kom pappan vacklande med lilla Maya på ryggen. Jag tvättade och lade om hennes sår som såg fina ut. Hon drack glupskt halva vattenflaskan vi hade med och åt tre bananer direkt. Storasyster berättade att det är hon som hämtar vatten, lagar mat åt familjen då det finns något att äta och ved att elda med, annars går hon och lillasyster och tigger.


Vi jobbar nu med och ber över att finna en bra lösning för de små tjejerna, kanske de skulle kunna få flytta till "Half way home", ett hem för hemlösa, om bara föräldrarna går med på det, vilket är problemet just nu...Tills dess kommer jag och tre tjejer från sjukhuset att turas om att gå till flickorna med mat. På sjukhuset fick de varsin fin nalle, rena kläder mm men allt det var borta nu, troligen har föräldrarna sålt det för att köpa mat eller sprit för.


Och det som är så sorgligt är att det i Nepal och världen finns så många barn i deras situation. Det är bara det att det är så få som ser dem...


Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Ragnhild:

Man önskar att man kunde ta dem till sig direkt och ge dem ett hem!/R

2:a kommentar, skriven , av Anders Nordström:

Jag läser men finner inga ord. Anders

3:e kommentar, skriven , av mamma:

... men att nu får Din värme, omtanke och blir sedda av Dig kommer för alltid vara ett ljus för dem!

Vi är även många som ber för dem och som sänder in en slant som bistånd för att deras liv ska bli varmare, vänligare och ljusare.

kraaam

4:e kommentar, skriven , av Mara Nordström:

Tack Gud att dessa två tjejer har blivit sedda av er. Vi är med i bön, livet är så orättvist, önskat vi kunde göra mer man känner sig handlingsförlamad och tom när man sitter här hemma och läser vad ni skriver och det ni är med om. Ni gör ett enormt värdefullt arbete. KRAM!

5:e kommentar, skriven , av Bettan Eknor:

Ohhhhhhhhh Pernilla....det känns så orättvist....Jag ska läsa upp ditt brev för barnen i skolan.

De är så" taggade"för vårt "Medmänniska Nepal"tema.Vi håller på o ska göra fågelholkar o sälja på loppisen.Har planterat tomatplantor ska sy sittunderlag mm.

Hoppas att vi kan få in riktigt mkt så ni kan hjälpa barnen i Nepal.

Kram

6:e kommentar, skriven , av Camilla Pilkvist:

Det gör ont i hjärtat att läsa och tårarna bara rinner. Vad underbart att de fått del av er kärlek! Jag vill vara med och be för barnen och deras familjesituation.

"Herren är min starkhet..."

Kram till er alla.

7:e kommentar, skriven , av Helene Karlsson:

Håller med föregående skribenter....det känns fruktansvärt tragiskt och det finns egentligen inga ord....

Hur kan man hjälpa dessa barn på bästa sätt?

De är lyckligt lottade som har dej och de andra som ser dem mitt i misären och vill dem väl!

Gud välsigne er i den oerhört viktiga och värdefulla uppgift ni har bland dessa barn!!



I övrigt kan nämnas att våran lilla Annie har brutit benet när hon susade ner för skidbacken i Sälen och är nu helgipsad på hö ben. Nu krävs det lite planering för hur vi ska lösa det att en av oss ev blir hemma med henne i 6-8 veckor.Hon har klarat sig med alvedon och tar det hela ok och ev ska hon få en rullstol imorgon. Men i perpektiv på det du skriver så är ju våra bekymmer små......

Många KRAMAR till er!!!

8:e kommentar, skriven , av Maria Hallsenius:

Tårarna kommer när jag läser om småflickorna, vilket omänskligt stort ansvar storasystern tar. Vilken tur att ni "ser" dem o hjälper dem men man undrar ju hur många fler barn det finns som lever under samma omänskliga förhållanden.

Vad jag är stolt över att ha en vän som du Pernilla

Vårkramar till dig o resten av fam.

9:e kommentar, skriven , av Marie-Louise Engström:

Hej vänner!

Ni betyder oerhört mycket för oss! Vi läser er blogg både med glädje, men nu senast med stor sorg. Ni väcker oss i all vår bortskämdhet till att tacka Gud för allt vi har.

Jag tog mig friheten att läsa din bogg om flickorna för mina elever. De blev verkligen berörda och vi bad för dem.

Vi saknar er men är samtidigt så glada att ni är där ni är och gör det ni gör. Vi ber för er/M-L

Kommentera inlägget här :