Pakhandi Medical camp

publicerat i Allmänt;

   
Torsdagen 28 jan, Pernilla skriver

I lördags kl 07 gick jeepen från sjukhuset mot Pakhandi, den lilla byn jag besökte i november. Vi var 11 personer; fyra läkare, en tandläkare, en apotekare, en kille från pastoral care department, två killar från kyrkan, jeep-chauffören (som la beslag på min kamera och roade sig och alla barn med att fota och visa :)) och jag. En guppig resa med jeepen i ungefär snabb promenadtakt, med hisnande stup nedanför den smala vägen. Gick sista biten, bärandes kartonger med mediciner osv.

   

Först gick vi runt i byn och hälsade och bjöd in till kliniken, med ett helt gäng nyfikna barn och getter (jo, de verkade absolut nyfikna) med oss. Sedan satte vi upp mediciner och undersökningsrum i skolhuset och väntade på patienter under det stora trädet. En av killarna hämtade köttet till vår lunch och i brist på patienter passade vi på att lyssna på den stackars tuppens pickande hjärta,puls:180/min (nån som vet normal vilopuls på en tupp?). Önskar han hade sluppit sätta livet till för han verkade vara en sympatisk tupp och han var ändå väldigt seg att äta (är glad att Ida & Moa inte var med då han lämnade jordelivet).

 Efter 11 började patienterna komma och först fick de registrera sig och betala 5 rps (50 öre) vid ett bord under trädet. Sen tog jag blodtryck och puls på alla (och svarade på massa frågor och fick höra om livet i Pakhandi av de goa kvinnorna) innan de gick in till doktorn. En rar liten gumma hade högt blodtryck (190/110) och då jag frågade om hon haft det förut sa hon att haft det och berättade att hon alltid tittade på klockan för att se hur hon mådde för att klockan stannade då hon mådde riktigt dåligt. Men, sa hon efter att ha tittat på den, nu går den så det är nog inte så farligt med blodtrycket…:) Några kvinnor i byn har en jobbig social situation då de har HIV. HIV ökar snabbt i Nepal och det sorgliga är att de drabbade ute i byarna blir isolerade, ibland tom av sin egen familj pga rädsla och okunskap. Vi såg ca 80 patienter, varav 20 tandpatienter på vilka 50 ruttna tänder drogs ut!!


Många av barnen hade trasiga och för lite kläder och flera av dem var undernärda. En liten go, tovig kille som vi kollade upp var drygt 5 år men vägde bara 11 kg (ca 65% av förväntad vikt) och hade kronisk diarre. Hans mamma, som kom efter att vi bett lillkillen hämta henne, med två småsyskon på armen, sa att de bara hade råd att äta det som växte i landet, att de inte hade råd med kött eller ägg. Ett annat problem i byn är att de inte har några toaletter. Så vi hoppas på att under året kunna hjälpa dem med toaletter och att fortsätta komma och ge hälsoundervisning mm.

Men trots det var stämningen varm och de leende kvinnorna och barnens lek med tuppens fjädrar i Pakhandi kommer jag att minnas länge.


Pakhandi

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av mamma:

Ja älskade Pernilla, du har verkligen många skiftande arbetsmiljöer och fascinerande vägar "till jobbet". Tack vare din förmåga "att vara i nuet", samtidigt som din vision är levande, möts du av omgivningens soliga värme och tillit.

Tack för att Du är DU.

kramkram

2:a kommentar, skriven , av Maria Nordström:

Hejsan goa Vänner!

Spännande att än en gång läsa vad ni får vara med om och uträtta i Nepal. Vad är en kortvarig magsjuka mot allt detta ni berättar..fast är man bortrest som vi var i helgen är det inte så värst roligt när mellangrabben kräks ner det mesta i ett gästrum...men nu är vi tillbaka i karlstad och alla mår bra! Jag och Teresia startade förresten Korskyrkans egna barnkör i onsdags, så enormt roligt!! Vi var 8 st mellan från 6 år. Nu ska vi snart ut i ett härligt vinterlandskap. Fortsätter och ber för er, ta hand om er. KRAMAR Maria Nordström m familj.

3:e kommentar, skriven , av Lotta:

Här är allt fluffigt. Har aldrig sett så mycket fluff på en gång. Flera decimeter snö som flyger iväg när man går i det. Varje snöflinga är som en liten spegel med regnbågens alla färger. Magiskt! Tackar Gud för vardagens små under. Som tuppfjädrar ungefär! Kram!

4:e kommentar, skriven , av Pernilla:

Vad jobbigt med kräk Maria! Hoppas ni andra klarar er..Nepali magsjukor är lågintensivare än svenska på nåt sätt men långdragnare..Nu har Otto ärvt min diarre :( Men att jobba funkar, bara man vet vart man har toaletten:)

Ååå vad underbart med fluff, önskar vi kunde komma och åka lite skidor bland snöfluffet!

Sitter på sjukhuset nu och jobbar med mitt textmaterial inför utskrift på fred.Har just kollat till en 12 åring med stelkramp, i respirator sen 10 dagar, lite bättre men fortf mkt kramper.Ha en bra dag!

5:e kommentar, skriven , av Helene Karlsson:

Hej vännner!

Som alltid är det så intressant att läsa om er tillvaro. Så spännande att åka ut till byarna och kul att läsa om att "din" kurs gick så bra!! Här har vi massor av snö och nu vet vi snart inte vart vi ska lägga all snö som kommer ner.... Men barnen får mycket frisk luft för de älskar att åka pulka,skidor och bygga snökojor. Jag tog barnmorskeexamen för några veckor sedan och är nu tillbaka på avd 10. Men 1 mars börjar jag på ett grav.vik på avd 14 (gyn/förvård), ska bli jättekul och det känns bra att komma in på kvinnokliniken, förhoppningsvis blir jag senare "slussad" vidare till förlossningen eller BB...... Barnen har fått sin andra influensaspruta idag, hoppas de inte blir dåliga av den, förra gången gick det ju bra.... Sarah är på gympan nu, de övar mycket för de ska snart på tävling. Annie leker hos grannflickan, Eric plaskar runt i badet och Ove kom precis in från en längdåkningstur på Kilene...ja det var lite från livet hos Karlssons.

Många kramar till er alla och krya på er!!

6:e kommentar, skriven , av Therese:

Hej! Ligger lite efter med läsandet, men vad kul att läsa om byn som vi besökte i höstas! Jag känner igen flera av människorna på bilderna. Vad kul att det blev av en sådan här dag- Bra jobbat! Hoppas det går att planera och genomföra toalettbygge, mejla gärna ut vart man kan sätta in pengar!

Kram Therese, Jakob hälsar också!

Kommentera inlägget här :