Vattenbrist & intensivvård

publicerat i Allmänt;



Söndag 26 juni, Pernilla skriver

Det har varit varmt och klibbigt under veckan som gått, 29-30 C i skuggan och stor vattenbrist i Tansen. Långa köer vid de allmänna vattenkranarna och bara påsläppt vatten ett par timmar under ett dygn, så det gäller att hålla sin krukplats i kön. Där vår Didi Santi bor släpps vattnet bara på kl 02 på natten så då måste hon och alla i huset skynda sig till kranen och bära vatten under en halvtimme. Vi är så tacksamma över att ha rinnande vatten till huset, försöker att återanvända vattnet vi använder till toaspolning, tvätta så lite kläder som möjligt och istället för att duscha använda en 1.5 litersflaska och hälla över sig.

Så har det första monsuntecknet uppenbarat sig- orm. En stor lång blev, efter att en av tjejernas kompisar trampat på den, dödad på skolgården. Sedan såg vår trädgårdsmästare en orm slinka in i vårt stenröse i trädgårdslandet! Så nu har vi sprutat fenyl runt huset. Jag trodde att det var ovanligt att få in orm i huset, men efter att 2 familjer i teamet haft ormpåhälsning inomhus och vårt hus har en hel del råtthål så är det väl inte omöjligt...Då jag pratade med min språklärare om det, i förevändning att bli lugnad och få höra att det är ovanligt, sa han "ja, ha inte mycket saker på på golvet i sovrummet som dom kan gömma sig i bara" .

En ormbiten kvinna har just vårdats i respirator i intensivvårdsrummet. Samma dag hon skrevs ut lades en 1.5 kg bebis som opererats för tarmvred i respirator. Då det var ont om sjuksköterskor jobbade jag ett pass i torsdags. Den fina lilla tjejen tog tag i tuben flera gånger och vi var lite rädda att hon skulle extubera sig själv, hon var så stark. Men så tog hon tag i mammans finger, blev lugn och somnade. Hon kan nu andas själv men tarmarna har inte kommit igång än och hon lever fortfarande på intravenöst dropp. Då det inte finns TPN (fett, protein och sockerblandning som dropp) här så kommer hon inte att klara sig om hon inte kan börja få bröstmjölk via sond snart så vi ber och hoppas att tarmarna ska börja fungera.

  

På midsommaraftons kväll hade vi fest i vårt varma vindsrum (29 C ute, 33 C inne) med lovsång, kladdkaka, olivkex, jelly, fruktsallad, after eight, blommor bakom öronen, svenska flaggor & go gemenskap. Konversationen runt köksbordet var livlig som alltid i teamgänget, ett av kvällens samtalsämnen var åksjuka "For carsickness  is it better to vomit with an empty stomach or with a full stomach. And  should one eat chocolate to modify the taste? And are swedish vomit bags better than black plastic? På ont och gott får man andra perspektiv och intressen av att leva i Nepal, hoppas att vi klarar hålla ett normalt trevligt samtal vid matbordet när vi en dag kommer åter...

 När våra vänner skulle gå hem öppnade sig himlen och regnet öste ner. De utrustades med paraplyer och gav sig av, klafsandes i vatten till fotknölarna och vi upptäckte snart att taket i vårt badrum läcker ordentligt. Monsunen är här, med välbehövligt vatten & skön svalka. Glad midsommar!

   
Vår granne Anastasia tog midsommarporträtt på oss & grannen Kim Kumari didi i grönskan

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Olof Björkdahl:

Hej!



Vill bara skicka en liten hälsning och tacka för bilder och text. Tänker på er och hoppas att det inte känns för tomt med alla avsked. Lotta är på Torp och jag laddar inför morgondagen då jag ska ha hand om en utbildning.



Hade tänkt att skicka med ett bibelord men det får bli en predikan från Torp: www.torpkonferensen.nu klicka på mediaspelaren och lördagens kvällsmöte, flera härliga sportklipp från youtube.. :)



Blessings Olof, Lotta hälsar!

2:a kommentar, skriven , av Ingegerd:

++++:) Kram Ingegerd

3:e kommentar, skriven , av Magnus Köpman:

Hej Vänner!

Här sitter vi på Köpmans altan, luktar på jasminbusken och har avnjutit en cell-fika! Vi har förstås bett för er ikväll! En stor del av kvällen har ägnats åt samtal om och bön för Smajl-lägret på Hjälmargården nästa vecka. Många barn och föräldrar från cellen ska dit - spännande! Ikväll finns två, för er nya ansikten med i cellen - Annelie Uppman och Carl Olofsson. Dom säger hej!

Vi önskar er en (i fortsättningen) ormfri sommar och en glad monsun!

Kramar i massor,

Magnus & Sara, Susanne L, Magnus S, Annelie U, David N och Carl O

4:e kommentar, skriven , av siv:

Hoppas den lilla tösen tar emot bröstmjölk o mår bättre. Du får ge henne lite magmassage. Om H2O kommer "ovanifrån i badrummet kan det bli löite mer än en 1/2 liter att duscha i !

En skön orm/råttfri sommar o monsun önskar jag er.

Kram

5:e kommentar, skriven , av Maria Nordsröm:

Goa vänner! Undrar så hur den lilla flickan mår, hur det har gått för henne...Här hemma har vi njutit av en vecka på Torp, vädret var som det brukar....då vet ni! Våra barn har fått femte sjukan, har ni hört talas om den? Det hade inte jag förrän tills nu. I morgon får Anders semester, vi börjar med att åka ner till mina föräldrar. Ni är bra! Gillar er enormt mycket. Gläds med det som händer och ber och gråter med det som är tungt. "Som din dag så skall min kraft vara", ett löfte från vår Herre! Kram Maria med familj

6:e kommentar, skriven , av Pernilla:

Hej kul att se dig här Olof!

Magnus, tack för att vi fick "vara med" på cellen :)

Maria- Tänkte på er i härliga möten o blöta förtält under Torpveckan :) Oj, har barnen fått femte sjukan- feber o röda kinder då? Hoppas de mår rättså bra ändå och frisknar till snart. Lilltjejen i respirator andas nu själv,är tillbaka på barnavdelningen och mår bra! Pernilla

Kommentera inlägget här :