En fantastisk kurs!

publicerat i Allmänt;
1 juni 2022, Pernilla skriver
När vi var i Nepal förra perioden var något av det jobbigaste att se hur barn for illa på olika sätt. Det ligger inte i kulturen att leka med sina barn, inte heller att ge dem uppmuntran eller att lyssna på deras känslor och funderingar. Man hör man ofta föräldrar, både på barnavdelningen och i samhället, skälla på sina barn, och hota dem. Det är stort fokus på att barnen ska lyckas med sina studier, ibland till priset att en förälder flyttar utomlands flera år för att finansiera sitt barns utbildning. En av de saker som legat på mitt hjärta inför den här nepalperioden har varit att få möta föräldrar och undervisa om barns behov och rättigheter, har funderat över hur och när det skulle ske. Så åkte jag tillsammans med en norsk kvinna, Heidi, till Butwal i december, helt oplanerat. Hon berättade då om ICDP (International Child Development Program), en föräldrakurs som använts i Nepal i flera år med väldigt fin feedback. Jag hade tänkt att vi skulle behöva skapa ett material själva, och så visar det sig redan finnas i Nepal - på nepali! Kursen grundades av en norsk barnpsykolog och finns nu i 55 länder.
www.icdp.info för den som vill läsa mer.
Jag har tillsammans med två andra mammor lobbat för ICDP i Tansen på olika sätt. Det har varit en spännande process där Gud så tydligt öppnat dörrar. I den största församlingen hade ledningen just tagit beslutet om att satsa mer på familjer så de var med på tåget från början. Ända fram tills 5 dagar innan kursstart var det osäkert om den skulle komma att ske (som vanligt), men sedan bestämde sig lärarna för att komma och vi har nu precis avslutat den 3 dagar långa kursen. 15 deltagare och 2 fantastiska lärare. Proffsig och varierande undervisningsstil med lektioner, filmklipp, gruppsamtal, redovisningar, rollspel, lekar. Vi har pratat om barns behov, barns rättigheter, hur man bygger upp barnets självkänsla genom uppmuntran och bekräftelse, hur man lyssnar på och SER barnet, hur man sätter gränser på ett sunt sätt, hur destruktivt det är att slå, hota, tvinga ett barn. 
Lilla Eze fick också vara med!
Vi jobbade mycket med rollspel, bla om könsdiskriminering, hur man uppmuntrar barn och finns med i deras vardagsfunderingar, hur man visar kärlek på ett sätt som barnet förstår. En bild som delades var att vi som vuxna behöver vandra i barnets skor. Ett rollspel handlade om en alkoholiserad pappa som slog sin fru då barnet såg på och flera i gruppen hade egna smärtsamma erfarenheter av detta. Nya insikter, tårar och skratt. Nästa 3 dagars workshop är planerad  till mitten av augusti och efter det kommer vi deltagare att starta föräldragrupper. 

 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Siv:

Sååå fantastiskt roligt o viktigt ❤️🥰❤️

Kommentera inlägget här :